Et Pindsvineår

Velkommen til Pindsvine Plejerne.dk

Pindsvinet`s år

Februar

Ligner januar meget, stadig med pindsvinet i deres respektive overvintringssteder, efter som deres naturlige fødekilder stadig er utilgængelige for dem. Skulle du se et pindsvin ude og vandre omkring i løbet af februar, især i løbet af dagen, er det meget sandsynligt, at det har behov for hjælp.

Pindsvinet er stort set inaktiv.

 

Marts

Pindsvinet begynder nu at dukke frem fra dvaletilstanden.

Den har cirka mistet 1/3 af sin kropsvægt i løbet af deres hi. De er ekstremt tørstige og sultne, så mad og vand er deres første prioritet.

 

Deres naturlige fødekilder er stadig knappe, på grund af de lave temperaturer, så nu er det tid til at hjælpe, ved at sætte mad og frisk vand ud til dem, så de kan forberede sig til yngletiden.

Pindsvinet dukker frem, sultne og tørstige.

 

April

Flertallet, hvis ikke alle pindsvin, er nu aktive og opbygger det kropsfedt de har tabt i løbet af vinteren. De vil begynde at søge efter egnede redesteder og også lede efter potentielle mager.

 

Vi kan fortsat hjælpe dem ved at give supplerende fødevarer samt lave kunstige levesteder, der hvor en mere naturlig mulighed er ikke tilgængelig.

Pindsvin er meget aktive i haven.

 

Maj

Parringssæsonen begynder for alvor nu. Hvis du hører høje snøftende og gryntende lyde om natten i haven, kan det være pindsvin i parring. De mandlige pindsvin cirkler rundt om hunnen, nogle gange i timevis og forsøger at overtale hende til at parre sig. Efter parringen vandrer hannen væk og efterlader hunnen med ansvaret for opdræt af ungerne.

Pindsvinet er aktivt på udkig efter mage.

 

Juni

Omkring fire uger efter hun er blevet gravid, føder hunnen et kuld på op til 6 eller 7 unger. Selv om ungerne er for små til at forlade reden, går mor ud og søger efter føde om aftenen og vender tilbage for at fodre sine unger.

Højsæson på pindsvinets yngletid.

 

Juli

Når de unge pindsvin bliver tre til fire uger gamle, begynder de at slutte sig til deres mor på hendes aftenture. De lærer hurtigt hvad der er godt at spise, men de vender stadig tilbage til reden til for også at drikke mors mælk.

De første pindsvineunger dukker frem.

 

August

Nu bliver de unge pindsvin uafhængige af deres mor og begynder at vandre ud på deres egne eventyr. Pindsvin lever alene og de vil sandsynligvis ikke støde deres søskende igen.

Top i antallet af traffikdræbte pindsvin, når ungerne søger nye haver.

 

September

Modne hunner kan have parret sig for anden gang og dermed gentage begivenhederne fra de sidste par måneder, men nu er deres naturlige fødekilder blevet færre og det sene kuld unger kæmper for at tage så meget på i vægt som er nødvendig, for at kunne klare den lange dvale og kan kræve menneskelig indgriben for at sikre overlevelse.

Den måned hvor efterårets forældreløse kan begynde at dukke frem.

 

Oktober

Som det koldere vejr tager fat, vil de modne pindsvin fortsætte med at spise så meget som muligt og begynde at bygge deres reder i forberedelse til deres vinterhi.

Behovet for at tage på i vægt og fodring er på sit højeste.

 

November – December

De fleste pindsvin vil være gået i hi, i løbet af november og vil normalt forblive i denne tilstand indtil marts i det følgende år.

Under milde vintre kan pindsvin forblive aktive til ind i december.

 

Januar

I januar er pindsvinet i hi og selv om de kan vågne i korte perioder i løbet af deres dvale, er det usandsynligt, at de vil vælge at flytte, medmindre de er blevet forstyrret eller vejret har vendt til noget meget mildt.

Pindsvinet er inaktivt.