Pindsvin i haven

Er du så heldig at have pindsvin i din have, har du måske set dem futte rundt og lede efter vand og mad i skumringen eller om natten.

Pindsvin er vores alle sammens lille nyttedyr, der lever mest af krible-krable dyr. Hvis der ikke er mad nok kan de sagtens spise snegle, men det er oftere deres æg de går efter, så hvis du klarer den voksne snegl, klarer pindsvinet resten.

I disse dræbersnegle tider er pindsvin langt at foretrække frem for gift. Gift ophobes i pindsvinene og de dør desværre. Ofte en smertefuld død og intet kan redde dem.

Det er en god ide altid at have vand stående I haven. Brug endelig ikke mælk fordi de voksne pindsvin bliver meget syge og ungerne (kan) dø af det.

Killingefoder spiser de til gengæld med stor velbehag. Pindsvin er nataktivt og er derfor sjældent ude om dagen, ofte kun hvis det er sygt eller trænger til en kort pause fra ungerne.

Et bo i haven

Find et hjørne som er skyggefuldt og roligt, evt. under en kompostbunke, bare husk når du tager fra komposten at pindsvin måske bor der.

Gør det til en vane, lige at tage forsigtigt fra bunken, så der ikke kommer en greb igennem pindsvinet, eller lav en pallebolig, det er nemt og du kan være heldig at pindsvinet vil bo hos dig.

Man kan også lave et foderhus så det kun er pindsvin der går derind, det er nemt og koster ikke meget.

Et Pindsvin kan gå langt på en nat så hvis du har hegn og gerne vil have dem I din have så klip de nederste 10 cm af eller skær et hul, så de kan komme ind og ud. Pindsvin og trådhegn går ikke så godt sammen. Pindsvinet vil prøve at mase sig igennem hullerne i hegnet og hvis hullerne er for små, sidder det fast, for pindsvin kan ikke bakke.

Har Pindsvinet brug for hjælp?

Ser du et pindsvin ude om dagen, så observer det. Er der fluer omkring det, er det helt sikkert sygt, hvis du er i tvivl så ring til vores vagt telefon. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Hvis et pindsvin fejler noget og hvis det ligger ude om dagen, kan spyfluerne komme og lægge deres æg (spy) på det. (foto ligger under mappe “Pindsvinets Snyltere ” – hvor du kan se hvad du skal kigge efter)

Spy ses som bitte små, hvide til gullige, riskornsformede æg der kan ligge i klumper tæt på huden. De klækker i løbet af 6 til 24 timer til maddiker, som begynder at spise pindsvinet levende, da det ikke selv kan fjerne dem. Spy kan være vanskelig at opdage for det utrænede øje!

En erfaren plejer kan for det meste godt redde pindsvinet selvom det er angrebet af spy og maddiker, men det haster med at få hjælp til pindsvinet.

Er du så heldig at en mor har født unger I din have, så kan du ofte se det på der ligger meget afføring uden for boet. (se evt under forderhuse -hvor du kan få ideer til hvordan og hvorledes).

Lad det endelig ligge, giv hende vand og mad og FRED. Bliver hun forstyrret for meget kan hun blive stresset, hvilket kan bevirke, at hun prøver at flytte sine unger, gå fra dem eller, i værste fald, at slå dem ihjel.

Du er altid velkommen til at søge råd og vejledning hos os, enten her på vores hjemmeside, på vores facebookside eller vores vagttelefon 22 98 60 70.

Vær opmærksom på

Gift

Brug aldrig gift af nogen art!

Selv den gift, hvorpå der står at den tåles af andre dyr – Gift er gift og slår ihjel.

Haveredskaber

Kan være farlige for pindsvin og der dør hvert år en del pindsvin pga dem!

Pindsvin elsker at putte sig under en hæk, i kompost, i grenbunker og hvor græs og ukrudt står højt.

Så tjek for dem inden du jager greben i bunken, bruger kanttrimmeren, klipper hækken osv – det tager kun 5 minutter ekstra for dig og det kan redde livet for pindsvinet!

Net

Der sidder hvert år pindsvin fast i net til fodboldmål mv. Lad nettet slutte ca 10-15 cm over jorden, så kan pindsvinet gå under.

Damme, vandhuller, huller

Pindsvinet vil gå derhen for at drikke og risikerer at falde i. Selvom de kan svømme, kan de ikke svømme særlig godt eller længe.

Hvis din dam har glatte sider, så kan pindsvinet ikke kravle op, så læg et uhøvlet brædt eller lign. som det kan kravle op ad.

Hunde

Vi får desværre hvert år mange pindsvin ind med hundebid!

Hvis din hund har haft et pindsvin i munden, SKAL pindsvinet efterses af en erfaren plejer!

Selvom det ikke umiddelbart ser ud som om hunden har gjort skade på pindsvinet, kan der sagtens være kommet hul. Et sådan sår kan give en infektion, byld eller lignende.

Hunde er kloge dyr og du kan sagtens lære dem, at de ikke må røre pindsvinene!

Scroll to Top